keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Hiuspulmat ja ravinto

Monet kyselevät vinkkejä hiuspulmiin. Tässä hieman vinkkejä, joilla voi ravita hiuksia suun kautta.
Hiuspulmat johtuvat usein huonosta ravitsemuksesta. Kuivat hiukset voivat olla merkki välttämättömien rasvahappojen puutteesta ja helposti rasvoittuvat hiukset B-ryhmän vitamiinien puutteesta. Ruokavaliolla on usein osuutta myös hiustenlähtöön, mutta se on myös perinnöllistä (esim.kaljuuntuminen miehillä). Päänahan hieronnalla ja hyvällä ravitsemuksella kuntoa voidaan parantaa paljonkin!Toivottavinta on, että oikeat vitamiinit saataisiin ruoasta. Suositeltavia ruokia ovat lohi, silakka, pähkinät, siemenet, täysjyvävilja, vihreät lehtivihannekset, tuoreet ja kuivatut hedelmät, kana, kananmunat ja meren antimet.

Vitamiineja saa helposti myös yksittäin ravintolisänä. B-vitamiinit ovat tärkeitä hiusten terveydelle. C-vitamiini parantaa yleiskuntoa, ja sen puutos voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Biotiinia tarvitaan rasvahappojen tuotannossa. Kuparia tarvitaan hiusten värin muodostumisessa. Jodi vaikuttaa kilpirauhashormonin tuotantoon ja sitä kautta hiusten kuntoon. Rauta ehkäisee tilapäistä hiusten lähtöä. Seleeni vähentää päänahan hilseilyä. Sinkki edistää hiusten kasvua. Omega3 ja 6 lisäävät hiusten terveyttä.
Joskus tuntuu, että hiuksia lähtee paljonkin. Myös hiukset uudistuvat. Jos ongelma tuntuu todelliselta, voi miettiä, mistä se voisi johtua ja kysäistä vaikka kampaajan mielipidettä. Joskus hiuksia vaan lähtee hieman enemmän, mutta joskus sille on selvä selitys. Stressi on yksi ikävä aiheuttaja, joka vaikuttaa kaikilla ihmisillä eri tavoin. Toiset stressaavat vatsalla, toisilla voi lähteä enemmän hiuksia. Koita löytää stressin aiheuttaja ja yrittää löytää oma tapasi rentoutua. Joskus myös joku aivan upea asia voi aiheuttaa stressiä ja saattaa siten vaikuttaa myös hiuksiin. Mutta se on elämää :)
Myös hormonitoiminta vaikuttaa hiuksiin. Yleisimpiä ovat ainakin raskaus, lapsen syntymä, imetyksen päättyminen, e-pillerit. Jälleen jokaisella ihmisellä ne vaikuttavat eri tavoin.

Onneksi on nykyään kaikenlaisia apuja omaan ihanaan tukkaan; pidennyksillä pidemmät, permanentilla tuuheat, värillä sähäkät yms. jokaiseen makuun ja toiveeseen. Muistetaan kuitenkin, että ne on "vain hiukset", mutta pidetään niistä huoli ja tykätään :)

Jessica

Lähteenä: Sara Rose: Kivennäisaineet ja vitamiinit (Loistokirja muutenkin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti